Infiltrant die 70 euro per uur kreeg van justitie ontving bijna 80.000 euro voor werkzaamheden

Een criminele burgerinfiltrant blijkt bijna 80.000 euro te hebben gekregen van het Openbaar Ministerie (OM) voor zijn werkzaamheden.

Dat is bekendgemaakt in de rechtbank van Leeuwarden. In maart van dit jaar maakte het OM bekend dat voor de arrestatie van een groep mannen gebruik is gemaakt van een criminele burgerinfiltrant (CBI). De groep werd verdacht van betrokkenheid bij de internationale drugshandel. Tijdens het onderzoek werden grote partijen amfetamine en wapens in beslag genomen.

Volgens de officier van justitie was de inzet van de infiltrant noodzakelijk om door te kunnen dringen tot de groep. Er zou geprobeerd zijn om politie-infiltranten in te zetten maar dat had weinig succes waarop besloten werd om de burgerinfiltrant in te zetten. Vanaf maart 2019 werd de infiltrant ingezet en ontving hij in eerste instantie 50 euro per uur. Later kreeg de man 70 euro per uur en ontving op een gegeven moment 15.000 euro tipgeld. In totaal is er 77.060 euro uitgekeerd aan de infiltrant die aangeduid wordt met A-4110.

Het bedrag zal uiteindelijk nog oplopen doordat de infiltrant ook wordt betaald voor de uren waarin hij wordt verhoord bij de rechter-commissaris. Het OM zegt ook de kosten van de advocaat van de burgerinfiltrant te zullen betalen. De officier van justitie zegt dat alle stukken ter onderbouwing van de betalingen zijn toegevoegd aan het strafdossier en dus voor iedereen toegankelijk zijn.