Influencer (22) uit Gennep met veel volgers aangehouden voor betrokkenheid bij grote fraude

De politie heeft een influencer uit Gennep aangehouden in een grote zaak rond bankhelpdeskfraude.

Eerder werden in hetzelfde onderzoek al vijf verdachten aangehouden. De 22-jarige vrouw heeft volgens de politie een zeer groot social media netwerk en dat is ook ingezet om advertenties te delen waarin mensen zijn geronseld als geldezel.

De geldezels zijn gehoord als getuige in deze zaak. Zij gaven aan dat zij betrokken raakten bij de bankhelpdeskfraude nadat een advertentie werd gepromoot door influencers op social media. De bekendheid en het aantal volgers van de influencer droeg volgens hen bij aan de geloofwaardigheid van de advertentie.

In de advertentie worden geldezels geronseld en wordt hen veel geld beloofd voor het ter beschikking stellen van hun pinpas. De ezels denken makkelijk geld te verdienen maar maken zich in de praktijk schuldig aan strafbare feiten.

De aangehouden influencer wordt verdacht van oplichting en witwassen. Het is volgens de politie aannemelijk dat de verdachte kennis had van het criminele netwerk achter de bankhelpdeskfraude en wist dat de advertenties bedoeld waren om betrokken te raken bij oplichting.