Dé 200 kilo cocaïne die begin maart werd gepakt © OM

Inspecteur bulkladingen Rotterdamse haven opgepakt voor smokkel 200 kilo cocaïne

Een inspecteur van bulkladingen in de Rotterdamse haven is door het HARC-team aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van een partij cocaïne van om en nabij de 200 kilogram. De man werd twee weken geleden al aangehouden maar in belang van het onderzoek kon de aanhouding niet eerder bekend worden gemaakt.

De cocaïne werd eind maart ontdekt in de schacht van een van de ankerkettingen van een kolenschip uit Colombia. De vondst werd gedaan door het zogenoemde visitatieteam van de Douane, een gespecialiseerd team dat een schip van onder tot boven doorzoekt. De drugs zaten in 200 pakketten en zijn diezelfde dag nog vernietigd.

Het onderzoek naar de herkomst en de mensen achter de smokkel, leidde op 12 april tot de aanhouding van de man, een 42-jarige Rotterdammer. De man was verantwoordelijk voor de inspectie van verschillende soorten lading, en had toegang tot veel locaties in de Rotterdamse haven.

Het HARC-team vermoedt dat de man zijn functie misbruikte om verdovende middelen binnen te halen. Onderzocht wordt nog of de man bij meer smokkelactiviteiten betrokken is geweest. Het onderzoek naar andere betrokkenen wordt voortgezet. De raadkamer van de rechtbank heeft inmiddels besloten dat de man vast blijft zitten tot aan de eerste behandeling van de zaak medio juli.