Interieurdesigner Eric Kuster schuldig inzake witwassen 3,5 miljoen euro criminele klanten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafbeschikking opgelegd aan de 57-jarige Nederlandse interieurdesigner Eric Kuster uit Huizen en aan zijn interieurbedrijf.

Het bedrijf moet een boete van 150.000 euro betalen, en de man krijgt een boete van 100.000 euro en een taakstraf van 140 uur. Het OM stelt dat hij zich met zijn bedrijf schuldig heeft gemaakt aan witwassen en overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door, voornamelijk indirect, grote contante geldbedragen van criminelen aan te nemen en valse facturen op te stellen.

Het onderzoek richtte zich op een specifiek deel van de bedrijfsvoering van de interieurdesigner. Het bedrijf bediende zowel reguliere als criminele klanten, waarbij het OM stelt dat er sprake was van schuldwitwassen van in totaal 3.416.052 euro voor diverse klanten.

De interieurdesigner en zijn bedrijf zouden crimineel verkregen geld hebben witgewassen door contante betalingen te accepteren en administratie te anonimiseren. In het onderzoek kwam ook naar voren dat het bedrijf internationale klanten via de Maltese vestiging bediende, waarbij klanten niet volledig werden geregistreerd in de bedrijfsadministratie.

Tijdens een inval op 17 mei 2021 werd een contant geldbedrag van 35.000 euro bij de interieurdesigner aangetroffen en in beslag genomen. Hij verklaarde dit bedrag contant te hebben ontvangen van een (volgens het OM criminele) klant, wat als witwassen wordt beschouwd. Daarnaast had hij een melding van een ongebruikelijke transactie van dit bedrag moeten doen, wat ook als overtreding van de Wwft wordt gezien.

De buitengerechtelijke afdoening in de vorm van een strafbeschikking, met boetes en een taakstraf, stelt het OM in staat de zaak sneller af te ronden zonder tussenkomst van de rechtbank. De man en zijn bedrijf hebben ingestemd met de strafbeschikking en doen afstand van het in beslag genomen contante geldbedrag.

De interieurdesigner heeft tevens stappen ondernomen om zijn interne compliance en klantscreening te verbeteren, en er zijn stukken overgelegd waaruit de (voorgenomen) liquidatie van de vennootschap op Malta blijkt. De strafbeschikking resulteert in een aantekening op zijn strafblad.