De FIOD heeft een man uit Amsterdam aangehouden in verband met oplichting en witwassen. Het gaat om miljoenen euro’s die de verdachte in ontvangst zou hebben genomen om te investeren in cryptocurrencies.

Het onderzoek werd gestart na meldingen van banken over verdachte transacties in de periode van eind 2017 tot midden 2018. Uit het onderzoek van de FIOD blijkt dat de verdachte online aanbiedt te investeren in het daytraden in cryptocurrencies. Investeerders zouden voor bijna 5 miljoen euro hebben ingelegd, waarvan vermoedelijk slechts 500.000 euro daadwerkelijk is besteed aan de aankoop van cryptocurrency. In een aantal gevallen werd de inleg van een investeerder vrijwel direct contant opgenomen bij pinautomaten. Daarnaast is ruim 700.000 euro overgemaakt naar bankrekeningen in binnen- en buitenland.

De politie heeft invallen gedaan in de gehuurde villa van de 24-jarige Amsterdammer en een woning. Zijn 25-jarige vriendin uit Amsterdam wordt verdacht van witwassen en ook haar woning is doorzocht. Tijdens de actie is eveneens een 25-jarige vriend van de verdachte aangehouden. Hij reed in de auto van de verdachte met een tas met 17.000 euro aan contanten. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en 87.000 euro cash geld en luxe goederen.