Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Invallen Antwerpse families aangestuurd vanuit Dubai in onderzoek grootschalige drugssmokkel

De Belgische politie heeft bij een actie meerdere aanhoudingen verricht gelinkt aan Antwerpse families gelinkt aan drugshandel.

Het onderzoek werd begin 2020 gestart naar aanleiding van granaataanslagen in Antwerpen en omgeving. Een lid van de familie T. werd volgens een woordvoerder tot twee keer toe in korte tijd bedreigd. Dat zou geweest zijn vanwege een conflict in de internationale drugshandel. Verder onderzoek leverde nog meer bewijs op voor de recherche. Het kraken van Sky ECC PGP-chats bracht meerdere verdachten in beeld.

Uit het onderzoek kwamen criminele activiteiten naar voren van twee families, die vermoedelijk vanuit Dubai werden aangestuurd. Chats op Sky ECC toestellen leverden aanwijzingen op voor grootschalige drugshandel. Meerdere personen konden hierdoor gelinkt worden aan de smokkel van zeker 1300 kilo cocaïne. Ook bleek de organisatie betrokken te zijn bij pincodefraude om de partijen binnen te halen.

De politie heeft invallen verricht en doorzoekingen gedaan in Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Schoten, Wommelgem en in de gevangenissen van Antwerpen en Wortel. In totaal zijn tien personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij onder meer grootschalige drugssmokkel en handel. Het gaat om mannen tussen de 23 en 44 jaar oud en een 28-jarige vrouw. Zes van de verdachten zijn werkzaam, of hebben gewerkt, voor een bedrijf in de haven van Antwerpen. Het onderzoek naar de organisatie is nog gaande en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.