Invallen bij actie landelijke bende malafide elektriciens, slachtoffer moest limiet verhogen om factuur te betalen

De politie heeft aanhoudingen verricht bij een actie tegen een landelijke bende malafide elektriciens.

Acht mannen zijn door de politie gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een crimineel samenwerkingsverband en oplichting. De verdachten, in de leeftijd van 22 tot 35 jaar, komen uit verschillende plaatsen, waaronder Helmond, Deurne en Asten. Ze zouden deel uitmaken van een criminele organisatie die mensen oplichtte door buitensporige bedragen te vragen voor ‘elektriciens’ die niet het beloofde werk leverden. Zowel degenen die vermoedelijk de leiding hadden binnen de organisatie als de uitvoerders zijn gearresteerd. De verdachten worden momenteel verhoord en vastgehouden.

Het onderzoek begon in januari 2022, toen er een bestuurlijke controle plaatsvond op een locatie in Nuenen. Daar trof de politie een kantoor annex datacentrum aan, verspreid over verschillende ruimtes. Tijdens de controle werden diverse pinapparaten, facturen en andere verdachte items gevonden. Het bleek dat de politie in Amsterdam al onderzoek deed naar enkele personen die in verband werden gebracht met dit kantoor. Omdat het datacentrum en de verdachten zich in de regio Oost-Brabant bevonden, werd het onderzoek in Helmond voortgezet door de recherche, in nauwe samenwerking met de collega’s in Amsterdam, andere partners en verschillende politie-eenheden. Uit anderhalf jaar onderzoek is gebleken dat er veel slachtoffers zijn gevallen voor de praktijken van deze zogenaamde ‘elektriciens’. Er zijn meer dan 500 aangiftes en meldingen van oplichting ontvangen, verspreid over het hele land.

De werkwijze van de oplichters was geraffineerd. Ze maakten misbruik van situaties en van hun slachtoffers. Vaak bevonden de slachtoffers zich buiten reguliere werktijden in een noodsituatie met betrekking tot elektriciteit, waardoor ze op zoek gingen naar een 24/7 nood-elektricien. De nep-elektriciens kopieerden websites van bestaande bedrijven en pasten de URL aan, waardoor nietsvermoedende slachtoffers bij deze malafide organisatie uitkwamen. Om hun nep-website bovenaan de zoekresultaten van Google te krijgen, betaalden ze aanzienlijke bedragen aan advertenties. Zodra het noodnummer van de 24/7 elektriciens werd gebeld, kreeg de klant contact met een telefonist(e), waarna een malafide elektricien naar de klant werd gestuurd.

In sommige gevallen werd het slachtoffer daadwerkelijk geholpen, maar werd vervolgens een exorbitant hoog bedrag geëist, vaak duizenden euro’s. Er zijn gevallen bekend waarin mensen meer dan 15.000 euro moesten betalen voor een reparatie. In andere situaties verergerden de ‘elektriciens’ de problemen alleen maar, bijvoorbeeld door een goede elektriciteitskast te vervangen door een oud exemplaar en te doen alsof het probleem was opgelost. Op camerabeelden is ook te zien hoe een malafide elektricien een aansteker onder de draden van een elektriciteitskast houdt, met alle gevaarlijke gevolgen van dien.

De slachtoffers werden geïntimideerd wanneer ze argwaan kregen, wat ervoor zorgde dat velen uiteindelijk het buitensporige bedrag betaalden. Er was zelfs een geval waarin een klant werd geholpen bij het verhogen van de limiet voor online betalingen, zodat de rekening ter plaatse kon worden voldaan. Het onderzoek naar deze oplichtingszaak is nog gaande, en de verdachten zullen verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.