Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Invallen en aanhoudingen FIOD in onderzoek fraude huurcontracten en btw

De FIOD heeft invallen gedaan en doorzoekingen verricht in een onderzoek naar fraude met huurcontracten en ten onrechte teruggevraagd btw.

Naar aanleiding van een signaal van de belastingdienst startte de FIOD een onderzoek naar drie mannen van 31, 39 en 41 jaar. Op 4 april zijn er invallen gedaan in twee bedrijfspanden in Eindhoven en Den Bosch. Hierbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie.

Bij het ombouwen van voormalig kantoorgebouwen naar woonruimtes werd btw teruggevraagd op de verbouwingskosten. Dat kan volgens regelgeving alleen als de nieuwe woonruimtes gemeubileerd en kortstondig worden verhuurd. Op papier werden de nieuwe woonruimtes voor maximaal 6 maanden verhuurd. Het vermoeden is dat er vervolgens nieuwe huurcontracten werden opgemaakt op naam van een derde. In werkelijkheid bleef de oorspronkelijke bewoner in de woning en veranderde de situatie feitelijk niet.

Op grond van de vermoedelijke vervalste huurcontracten kon de eigenaar van de panden ten onrechte circa 350.000 euro btw terugvragen bij de fiscus. De belastingdienst gaat dit bedrag naheffen, omdat het geld is dat de schatkist is misgelopen. De verdachten zijn aangehouden voor verhoor en de FIOD heeft het onderzoek voortgezet.