Invallen en aanhoudingen voor grootschalige oplichting met postpakketten van grote webwinkels

De politie heeft in een onderzoek naar grootschalige oplichting met postpakketten, invallen verricht en meerdere verdachten aangehouden.

De vier mannen, 27 jaar uit Ootmarsum, 19 jaar uit Enschede, 27 jaar uit Westervoort en een 43-jarige man uit Dinxperlo zijn gisteren op heterdaad in Nijmegen aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting, flessentrekkerij en  misbruiken van identificatie/persoonsgegevens. Bij de aanhouding werden twee voertuigen in beslag genomen. Tevens zijn in deze voertuigen pakketten aangetroffen die even daarvoor waren afgevangen bij pakketbezorgers.

De mannen worden ervan verdacht bestellingen te doen in een webwinkel met vermoedelijk gestolen identiteitsgegevens en deze te laten afleveren op een bestaand adres. Men bestelt bij grote webwinkels waarbij de mogelijkheid bestaat om achteraf, na ontvangst, te betalen. Met de verkregen track en trace-code wachten ze op de aflevering van de goederen en lopen hierbij de bezorger tegemoet vanuit de richting van een woning/flatportaal.  De ontvangen goederen worden echter nooit afgerekend en verdwijnen in de illegale handel. De bestelde goederen zijn vaak dure geluid/beeldapparatuur en kostbare huishoudelijke apparaten.

In Aalten, Enschede en Westervoort werden doorzoekingen verricht in de woningen van drie van de aangehouden mannen. Hierbij zijn diverse goederen waaronder geld en gegevensdragers aangetroffen en in beslag genomen. In één woning verbleef een hond van een ras dat valt onder ‘hoog risico op agressief gedrag’. Deze hond is overgedragen voor verdere verzorging aan de dierenambulance. De politie heeft zicht op het feit dat deze manier van oplichting veelvuldig gebruikt wordt door deze groep en sluit meer aanhoudingen niet uit.