De FIOD heeft in samenwerking met de politie en Belgische autoriteiten aanhoudingen verricht voor het financieren van terrorisme. De verdachten brachten meer dan een ton cash naar Syrië.

De zes mannen zouden in 2013 en 2014 in Turkije en Syrië vermoedelijk geld hebben overhandigd aan strijders van de Islamitische Staat (IS) of daaraan gelieerde personen. Het geld zou zijn ingezameld door een stichting met als doel ‘hulp te bieden aan oorlogsslachtoffers’. Het vermoeden is dat de stichting in Nederland voor minimaal 200.000 euro aan donaties heeft opgehaald door middel van bijeenkomsten en benefieten. Meer dan 130.000 euro zou contant zijn opgenomen en door de verdachten naar Syrië zijn gebracht.

Met de rest van het opgehaalde geld zouden de reizen zijn gefinancierd en één van de verdachten heeft vermoedelijk een deel van het geld overgemaakt naar een andere, aan hem gelieerde, stichting. Hij wordt daarom naast financiering van terrorisme ook verdacht van verduistering.

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD in het voorjaar van 2018. Bij de doorzoekingen op elf adressen in Midden-Nederland en België zijn gegevensdragers en verschillende documenten en administratie in beslag genomen. Het onderzoek wordt voortgezet.