Invallen en beslag op ruim 500 auto’s en cash geld in onderzoek btw-fraude en witwassen door autobedrijven

In een groot onderzoek naar btw-fraude en witwassen heeft de FIOD en politie invallen verricht en doorzoekingen gedaan bij verschillende autobedrijven. Er is onder meer beslag gelegd op meer dan 500 auto’s en cash geld.

Na ondrzoek blijkt dat vier autobedrijven verdacht worden van btw-fraude en faciliteren van witwassne bij export van auto’s. Bij de actie waren 175 medewerkers van de FIOD en politie betrokken. Er zijn negen bedrijfspanden en zes woningen doorzcht. Naast de fysieke en digitale administratie is beslag gelegd op meer dan 500 auto’s, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het onderzoek richt zich op vier verschillende autobedrijven. Zij zouden tweedehands leaseauto’s hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren tegen grote sommen contant geld. Vanaf 2017 tot en met het 1e kwartaal van 2019 hebben zij vermoedelijk, volgens de FIOD, voor ongeveer 120 miljoen euro aan auto’s geëxporteerd. Zij worden behalve van btw-fraude en valsheid in geschrift ook verdacht van het structureel overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) .

De verkochte auto’s werden vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictive autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Die fictieve bedrijven worden ook wel ‘ploffers’ of ‘missing traders’ genoemd. Ze zouden op naam staan van een zogenaamde katvanger. In werkelijkheid zouden de auto’s rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland die de auto’s verkochten op de Berlijnse automarkt. Het onderzoek naar de bedrijven wordt voortgezet.