Invallen en doorzoekingen in België én Nederland inzake grootschalige drugssmokkel

De politie heeft in verband met een groot Belgisch onderzoek naar drugstransporten uit Zuid-Amerika invallen en doorzoekingen gedaan. Bij de actie zijn 17 aanhoudingen verricht en onder meer 200.000 euro cash en veel PGP-telefoons aangetroffen en in beslag genomen.

De aanhoudingen vonden plaats in België en Nederland. Dertien van de zeventien arrestaties waren in Nederland. De verdachten zijn van Servisch-Montenegrijnse, Bosnische, Albanese en Nederlandse origine en in de leeftijd van 30 tot en met 61 jaar.

In Nederland heeft de politie 21 woningen en 1 bedrijfspand doorzocht. In België zijn er gelijktijdig op 9 adressen doorzoekingen gedaan. Daarbij is 200.000 euro aan cash geld in diverse valuta, 3 kilogram cocaïne, 26 kilogram MDMA, een actieve cannabisplantage, 1 kilogram cannabis, een vuurwapen verschillende jammers en tal van PGP-telefoons aangetroffen en in beslag genomen.

Het onderzoek is in december 2014 gestart onder leiding van de onderzoeksrechter in Antwerpen. Het gerechtelijk onderzoek leverde ernstige aanwijzingen naar meerdere actief opererende criminele organisaties. De organisaties tellen meerdere leden en opereerden op zowel Belgische als Nederlandse bodem.

Het onderzoek richt zich op verschillende criminele organisaties die zich op continue en grootschalige wijze zouden hebben bezig gehouden met het organiseren van internationale cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia of Ecuador).

De geplande drugstransporten hadden België en Nederland als eindbestemming. De invoer van de verdovende middelen verliep via de Noordzee, met bootjes, en in containers via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De verdovende middelen zaten verstopt onder dekladingen, zoals dozen met bananen.