Invallen en doorzoekingen in Helmond in verband met witwaspraktijken crimineel vermogen

De politie heeft bij een actie inzake witwassen invallen en doorzoekingen gedaan in de Helmondse wijk ’t Haagje. Bij de actie is onder meer geld en drugs in beslag genomen en zijn volledig ingerichte café’s aangetroffen achter de woningen.

Drie mannen waren al geruime tijd in het vizier van verschillende overheidsinstanties. Er was een vermoeden van crimineel verkregen vermogen en een verdenking van mogelijke drugshandel. De politie heeft doorzoekingen verricht en daarbij een drugshond en een geldhond ingezet.

In de woningen werden enkele duizenden euro’s aan contant geld en hoeveelheden drugs. In het kader van de verdenking van witwassen werden diverse voertuigen afgepakt, zoals een auto en een auto-ambulance. Mogelijk is er ook sprake van uitkeringsfraude. Senzer, de uitvoeringsorganisatie van de samenwerkende gemeenten, gaat dit nader onderzoeken. Omdat bij beide huizen geknoeid bleek te zijn met de elektriciteitsmeters werd bij beide adressen de stroomvoorziening afgesloten.

Achter de woningen van de twee verdachten van 47 en 70 jaar werden compleet ingerichte café’s aangetroffen. Op het moment van de inval was daar één persoon aanwezig. De gemeente Helmond onderzoekt in samenwerking met de Belastingdienst of dit café op bedrijfsmatige en daarmee illegale wijze, wordt gerund.

Ook in een loods in Helmond is onderzoek gedaan. Daar werden in het kader van het afpakken van mogelijk crimineel verkregen vermogen zeven auto’s in beslag genomen. Ook een jetski, een scooter en een bootje gingen mee. Verder werden onder andere administratie en computerapparatuur in beslag genomen. In een loods naast het garagebedrijf werd bij toeval een wiethok met ongeveer 400 planten aangetroffen. Deze hennepkwekerij heeft echter niets met de actie te maken en het was puur toeval dat de politie deze heeft ontdekt.

De drie aangehouden mannen, twee uit Helmond en een 22-jarige man uit Son en Breugel, zijn overgebracht naar het politiebureau waar ze voor nader onderzoek zijn ingesloten. Het drietal is familie van elkaar en zal de komende dagen worden verhoord.