Invallen in binnen en buitenland in onderzoek witwassen crimineel vermogen

Dinsdag heeft de politie in het kader van een internationaal onderzoek naar het witwassen van vermogen uit de verkoop van synthetische drugs op 19 plekken in Nederland invallen gedaan en doorzoekingen verricht. In het buitenland zijn 10 invallen gedaan.

Bij de actie zijn drie verdachten aangehouden en acht getuigen gehoord. Eén verdachte werd afgelopen week al aangehouden omdat hij op het punt zou hebben gestaan om af te reizen naar Spanje. De hoofdverdachte in dit grote onderzoek is een 41-jarige man uit Zwaag. Hij zit al sinds vorig jaar juni vast.

Het onderzoek startte toen in november 2013 een vrachtwagen met chemicaliën vanuit België naar een groot XTC-lab in Borculo werd gevolgd. In juli 2014 werd al een actie gehouden en werden er vijf verdachten aangehouden en invallen en doorzoekingen gedaan op 17 locaties.

Bij de invallen dinsdag is onder meer beslag gelegd op bankrekeningen, administratie, roerende en onroerende goederen. Op meerdere locaties werden chemicaliën en apparatuur om synthetische drugs te produceren gevonden en in beslag genomen. Daarnaast is er een in werking zijnde hennepkwekerij en vier vuurwapens, waaronder één automatische, aangetroffen.

In totaal zijn er in zes landen doorzoekingen gedaan. Het gaat om Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Hongarije en Tsjechië. Tegen de hoofdverdachte loopt een ontnemingszaak met een MEGA bedrag, van 10,5 miljoen euro. Ook heeft de Belastingdienst een vordering van 3 miljoen op deze verdachte open staan. In februari is hij door het hof in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar lijfsdwang.

Pure MDMA
Pure MDMA