Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Invallen in Den Haag en inbeslagnames in onderzoek naar miljoenenfraude met zorggeld

De FIOD heeft in een onderzoek naar miljoenenfraude met zorggeld, invallen verricht en beslag gelegd.

Twee functionarissen van een zorginstelling en een zzp-er die voor de zorginstelling werkte, worden verdacht van faillissementsfraude en van verduistering van meer dan 3 miljoen euro aan zorggeld. De zorginstelling in Den Haag gaf hulp aan mensen met psychische of psychiatrische problemen. De instelling ging in het najaar van 2018 failliet.

De zorginstelling zou tussen 2013 en 2018 ruim 12 miljoen euro hebben ontvangen voor het leveren van GGZ- en WMO-zorg aan cliënten. In 2016 ontstonden er bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg. Dat kwam de instelling op een dwangsom te staan.

Het vermoeden is dat de verdachten tussen 2013 en 2018 met elkaar voor meer dan 3 miljoen euro hebben verduisterd bij de zorginstelling. Na het faillissement konden de verdachten geen juiste/volledige administratie overhandigen aan de curator.

De verdachten declareerden bij de zorginstelling vermoedelijk forse rekeningen voor verbouwing van huizen van henzelf en familieleden. Ook werd er voor meer dan een ton aan meubels gedeclareerd. Daarnaast betaalden zij zichzelf een riante salaris en er werden grote contante geldopnamen gedaan. Er werden vermoedelijk achteraf valse facturen opgemaakt om de onttrekkingen te verantwoorden. Het vermoeden is dat de verdachten daarnaast te weinig belasting hebben betaald over de door hen genoten inkomsten, meldt een woordvoerder.

Bij de doorzoekingen van de twee woningen en twee bedrijfspanden in Den Haag is administratie aangetroffen en meegenomen. Daarnaast is er beslag gelegd op onroerend goed en waardevolle goederen zoals drie auto’s, sieraden en designertassen.