© YouTube (Politie Landelijke Eenheid)

Invallen in groot onderzoek Mexicaans drugskartel met link recordvangst crystal meth in Rotterdam

In een groot onderzoek naar crystal meth en een Mexicaans drugskartel zijn invallen verricht in Nederland, Spanje en Turkije.

Dat heeft een woordvoerder van de Spaanse Nationale Politie bekendgemaakt. Het gaat om een actie gericht op het Beltran Levya-drugskartel. Bij de invallen in verschillende steden in Spanje, zoals Barcelona, Talavera en Tarragona, Nederland en Turkije zijn zestien personen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij grootschalige smokkel van cocaïne en crystal meth naar Europa. De partijen werden via de haven van Barcelona gesmokkeld.

Het onderzoek naar de criminele organisatie werd drie jaar geleden gestart. Een recordvangst crystal meth in 2019 in Rotterdam blijkt een link te hebben met het onderzoek in Spanje. De politie nam bij acties tegen de drugsbende in totaal 2549 kilo methamfetamine, 1370 kilo cocaïne en ruim 17000 liter chemicaliën voor de productie van drugs in beslag.

De recordvangst in Rotterdam was in 2019 in totaal 2537 kilo crystal meth. De drugs met een straatwaarde van honderden miljoenen euro’s werden aangetroffen bij een doorzoeking van een loods in bedrijventerrein Schiebroek. Na de drugsvangst is het onderzoek voortgezet en kwam de politie uit bij een loods in Utrecht. Daar werd in totaal 17500 liter aan chemicaliën aangetroffen die gebruikt worden bij het wassen van cocaïne en de productie van synthetische drugs.