Invallen in groot onderzoek witwassen crimineel vermogen met handel in luxe horloges

De politie heeft in een onderzoek naar het witwassen van crimineel vermogen met handel in luxe horloges, invallen verricht en meerdere verdachten aangehouden.

Het gaat om een onderzoek van de Divisie Regionale Recherche onder leiding van het Openbaar Ministerie in Breda naar facilitators van de georganiseerde misdaad. Het gaat om de verdenking van witwassen van crimineel verkregen vermogen onder meer door de handel in luxe horloges, valsheid in geschrifte, Opiumwet en deelname aan een criminele organisatie. De dertien verdachten, waaronder een boekhouder, zijn in verzekering gesteld. Ook zijn drie woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij zijn onder meer een vuurwapen met munitie, contant geld en exclusieve horloges in beslag genomen.

In verband met het onderzoek werd vorig jaar op woensdag 19 mei al een 71-jarige Rotterdammer aangehouden. Toen zijn er vijf woningen en een kantoorpand doorzocht. Het ging om een kantoor in Alblasserdam en woningen in Rotterdam (3), Breda (1) en Capelle aan de IJssel (1). Hierbij werden onder meer 22 luxe (Rolex) horloges, 20.000 euro aan contant geld en 200 horlogecertificaten en een vuurwapen in beslag genomen.  Inmiddels is op de luxe horloges en een woning conservatoir beslag gelegd. In oktober 2020 werd al een juwelierszaak in Rotterdam doorzocht die door een horlogehandelaar gebruikt werd als stashlocatie.  Ook werd in het kader van dit onderzoek in mei 2022 bij twee juweliers in Duitsland gezocht.

Tijdens het onderzoek van de recherche bleek steeds meer dat het om een internationaal netwerk ging. Er werden contanten onderhouden in verschillende landen zoals Noorwegen, Duitsland, Dubai en Turkije. Ook zijn geld en goederenstromen vanuit die landen in kaart gebracht. Met toestemming van de officier van justitie zijn in het kader van dit recherche onderzoek vandaag dertien verdachten aangehouden. Het gaat om een 71-jarige man en een 34-jarige vrouw uit Rotterdam, een 36-jarige en een 46-jarige man uit Capelle aan de IJssel, een 34-jarige man uit Zoetermeer, een 53 jarige man uit Oud-Beijerland, een 62-jarige vrouw uit Barendrecht, een 28-jarige vrouw en een 58-jarige man uit Moordrecht, een 42-jarige man uit Bleiswijk, een 50-jarige man uit Den Bosch, een 54-jarige man uit Oostzaan en een 51-jarige man uit Schiedam.

Er zijn bij de actie vanochtend drie woningen in respectievelijk Moordrecht, Barendrecht en Rotterdam onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht. Ook is een bedrijfspand in Berkel en Rodenrijs doorzocht. Daarbij werd net als bij de vorige serie doorzoekingen opnieuw een vuurwapen en munitie aangetroffen. Ook werden luxe horloges, dure sieraden, merktassen, een auto, administratie en circa 13.000 euro aan contanten in beslag genomen.