Invallen in onderzoek witwassen en ondergronds bankieren ruim 9 miljoen euro

De FIOD heeft in Rotterdam een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij ondergronds bankieren. Het zou gaan om meer dan 9 miljoen euro.

Uit onderzoek zou blijken dat de 43-jarige man zich vanaf maart 2020 bezig heeft gehouden met ondergronds bankieren. Het vermoeden is dat hij betrokken was bij honderden transacties met een totale waarde van ruim 9 miljoen euro. De man hield zich bezig met grote internationale transacties van contante geldbedragen. Hij zette deze opdrachten door naar zijn vaste contactpersonen in het buitenland die de contante gelden daar aannamen of uitbetaalden. In Nederland verrichtte hij deze activiteiten waarschijnlijk zelf. Het vermoeden van de FIOD is dat veel van het geld een criminele herkomst heeft.

Op 1 maart heeft de FIOD de 43-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Hij wordt onder andere verdacht van witwassen en het zonder vergunning aanbieden van betaaldiensten. Bij de actie zijn meerdere panden in Rotterdam, de woning en een tuinhuis van de verdachte zijn doorzocht. Tevens werd in samenwerking met Defensie gezocht in een bedrijfspand. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, bankrekeningen, een auto en ruim 100.000 euro aan contant geld. De verdachte zit vast en het onderzoek naar witwassen en ondergronds bankieren wordt voortgezet.