De plofkrakers druk aan het werk bij de pinautomaat. © Politie

Invallen Nederlandse politie in groot onderzoek plofkraken op geldautomaten Duitsland

De politie heeft in een onderzoek naar plofkraken op geldautomaten in Duitsland, meerdere verdachten aangehouden.

Het gaat om een lopend onderzoek in samenwerking met de Duitse politie. Agenten vielen dinsdag op vijf locaties in Nederland binnen. De aanhoudingen en de doorzoekingen vonden plaats op verzoek van de Duitse autoriteiten. In Nederland zijn drie verdachten in Deventer, Amsterdam en Mierlo aangehouden. Ze maakten deel uit van een groot Duits onderzoek waarin in totaal dertien personen werden aangehouden.

De verdachte die gisteren in Mierlo werd aangehouden, zal vandaag voorgeleid aan de officier van justitie die zal beslissen of hij in overleveringsdetentie wordt geplaatst. De andere twee in Nederland aangehouden verdachten zitten inmiddels in overleveringsdetentie. Het is uiteindelijk aan de rechter om over de overlevering aan de Duitse autoriteiten te beslissen.

In samenwerking met de Nederlandse en Belgische politie, het Openbaar Ministerie en met ondersteuning van het BKA (Bundes Kriminal Amt) en Europol zijn de afgelopen tijd in Duitsland, België en Nederland in totaal dertien verdachten aangehouden. Naast de drie verdachten die in Nederland werden aangehouden zijn er twee verdachten in België aangehouden. De andere verdachten werden in Duitsland aangehouden. De verdachten worden door de Duitse autoriteiten in verband gebracht met  twaalf plofkraken waarbij voor vier miljoen schade werd aangericht.

Bij de actie gisteren zijn in Nederland en Duitsland meer dan honderd politieagenten ingezet om de aanhoudingen te verrichten en de doorzoekingen uit te voeren. In Nederland lag de coördinatie van de actie volgens een woordvoerder bij het OM in Amsterdam.