Donderdag 3 juli heeft de recherche op veertien locaties in Nederland aanhoudingen en doorzoekingen verricht in een groot onderzoek naar de productie van synthetische drugs. Vijf mannen en een vrouw zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de productie en/of handel in harddrugs.

Bij de invallen zijn diverse drugslabs aangetroffen. Hierbij zijn grote hoeveelheden chemicaliën en drugs, XTC en MDMA, ter waarde van enkele miljoenen euro’s aangetroffen. Ook werden op twee locaties grote hoeveelheden contant geld gevonden en in beslag genomen. Daarnaast werden nog een boot en trailer en een Mercedes bus in beslag genomen.

Het onderzoek startte na het aantreffen van een drugslaboratorium in Borculo in november 2013. In het onderzoek kreeg de politie steeds meer zicht op plekken waar synthetische drugs werden geproduceerd. Dit leidde uiteindelijk tot de invallen op veertien plekken in Midden-Nederland, Friesland en Gelderland.

Een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats bleek nog een celstraf van ruim vijf jaar open te hebben staan en een boete van 10 miljoen euro die hij nog zal moeten voldoen. Hij is donderdagochtend in Utrecht aangehouden. Hierna zijn de rest van de invallen gestart.

In Nederhorst den Berg en Dedgum werden in werking zijnde drugslabs aangetroffen en in Middelie werd een inmiddels geruimd lab ontdekt. Verder heeft de politie invallen gedaan in opslagplaatsen van chemicaliën en is in diverse woningen administratie in beslag genomen. In een woning in Gelderland werd een aanzienlijke hoeveelheid MDMA gevonden. Het gaat om ruim 50 kilogram.

Bij de actie zijn in totaal zes verdachten aangehouden. Naast de 40-jarige man zijn nog drie mannen uit Gelderland van 24, 27, 54 jaar oud en een 70-jarige man en 75-jarige vrouw uit Friesland. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl