De politie heeft in een onderzoek naar de handel in drugs via illegale online marktplaatsen op elf locaties invallen gedaan. Daarbij zijn onder meer grote geldbedragen, 45 kilo drugs waaronder MDMA en cocaïne en dure horloges aangetroffen en in beslag genomen. De politie werkte samen met de Amerikaanse Homeland Security.

Agenten vielen op elf locaties in onder meer Alkmaar, Broek op Langedijk en Heerhugowaard binnen. Bij de doorzoekingen is ruim 140.000 euro aan contanten, 45 kilo verdovende middelen, meerdere voertuigen, dure klokkies, computers, USB-sticks aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op verschillende woningen en panden.

Verder werden bij de invallen grote hoeveelheden pakketten met drugs aangetroffen die klaarstonden voor verzending naar de Verenigde Staten. In dit onderzoek werkte de politie samen met het Amerikaanse Homeland Security Investigations (HSI).

Het onderzoek naar de hoofdverdachte is begonnen na het oprollen van de eerste Silk Road drugsmarktplaats. Met de aanhouding van de administrator van Silk Road en het veiligstellen van chatberichten werd een nickname geïdentificeerd die vanuit Nederland drugs in dvd-blikjes verstuurde naar onder meer de VS.

De politie in Nederland startte in augustus 2015 een onderzoek om de persoon achter de nickname te herleiden. Daaruit kwam naar voren dat de man achter de nickname vermoedelijk een 28-jarige man uit Broek op Langedijk is. Daarnaast zijn nog twee verdachten aangehouden voor de online drugshandel. Het gaat om een 29-jarige man uit Nieuwe Niedorp en een 26-jarige man uit Alkmaar.

In Enschede en Duitsland werden recent nog invallen en doorzoekingen gedaan voor online drugshandel op illegale marktplaatsen. Een wereldwijd opererende drugswebshop met een hoofdkwartier in Enschede werd daarbij opgerold.