Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Invallen regio Antwerpen voor grootschalige drugssmokkel na kraken chats Sky ECC

In regio Antwerpen zijn invallen verricht in een onderzoek naar grootschalige drugssmokkel. Sky ECC informatie leidde naar de verdachten.

Het onderzoek kwam aan het rollen door gekraakte pgp-communicatie. Agenten vielen op negentien locaties binnen in verband met de smokkel en drugshandel. Onder de verdachten zitten twee broers van 28 en 33 jaar uit Hoboken die aangestuurd worden door een 33-jarige man. Het gaat om het vervoer van ladingen cocaïne, maar ook om het transport van miljoenen euro’s cash geld die verstopt werden in verborgen ruimtes van voertuigen. Uit het onderzoek blijkt dat er zeker zeventien keer drugs vervoerd is waarbij het gaat om ruim 1142 kilo cocaïne. Tussen januari 2019 en dit jaar zouden er 24 geldtransporten zijn gedaan voor in totaal circa 13 miljoen euro. Er zijn huiszoekingen gedaan in Deurne, Hoboken, Rumst en Wommelgem. Vijf mannen tussen 28 en 44 jaar worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Een van de verdachte werkte ook samen met een 45-jarige planner voor uithalingen in de haven. Zo zouden ze verantwoordelijk zijn voor minstens elf uithalingen voor in totaal 3,1 ton. De twee mannen werden ook aangehouden bij de actie van de Belgische politie.

Het onderzoek draait rond een koeriersbedrijf dat actief is in de haven en dat bestellingen afhandelt aan boord van schepen in de haven van Antwerpen, maar ook aan havens in Duitsland en Nederland. Het koeriersbedrijf zou een legale dekmantel vormen om ladingen verdovende middelen aan boord van schepen te brengen of om de partijen van schepen te halen. Deze organisatie zou verantwoordelijk zijn voor de in – en uitvoer van minstens 778 kg cocaïne en 59 pakketten ice (crystal meth) tussen juni 2019 en maart 2021. Het crimineel verdiend vermogen wordt geschat op om en nabij de 19,8 miljoen euro.

In dit onderzoek zijn huiszoekingen uitgevoerd in Berlaar, Boom, Ekeren, Hoboken, Lier en Mortsel. Daarbij werden 48 pakken cocaïne en 405.000 euro cash in beslag genomen. Drie mannen zijn aangehouden en vastgezet.