Jaar cel voor hacken online accounts van bekende Nederlanders

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor het hacken van online accounts van meerdere bekende Nederlanders.

De 35-jarige man hackte in 2017 de Facebook-, Gmail- en Evernote-accounts van meerdere BN’ers. Van één account veranderde hij vervolgens de inloggegevens, waarna hij zich zelfs voordeed als eigenaar van het account tegenover contacten van de gehackte personen.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van zijn slachtoffers. Daarnaast wordt hem kwalijk genomen dat hij zich vooral richtte op bekende vrouwen die door hun status als bekende Nederlander kwetsbaarder zijn voor schendingen van hun privacy. Aldus de rechtbank.

Op het moment dat hij de accounts hackte, zat de man nog in de proeftijd van een straf die hem eerder was opgelegd wegens internetfraude. Zodoende moet hij ook nog het voorwaardelijke deel van de eerder opgelegde straf inzake fraude uitzitten. Het gaat hierbij om 8 maanden.

Naast de celstraf moet hij zich ook nog verplicht laten behandelen. Bij de man is een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken vastgesteld. Verder krijgt hij elektronisch toezicht en mag de man op geen enkele manier contact leggen met zijn slachtoffers. Hij krijgt een proeftijd van 3 jaar.