Jaar cel voor hulp bij klassieke ontsnapping met geknoopte lakens uit gevangenis in Alphen

Een man is veroordeeld tot een jaar cel voor hulp bij een klassieke ontsnapping met geknoopte lakens uit de gevangenis in Alphen.

Op woensdagavond 12 oktober 2022 probeerde een gedetineerde te ontsnappen uit de PI Alphen. Hij had lakens aan elkaar geknoopt en die vanaf het dak over de buitenmuur gegooid. Een handlanger stond klaar om het geïmproviseerde touw verder over een hek te trekken. Ook had hij 100 meter verder een vluchtauto klaargezet. De 42-jarige man uit Bergen op Zoom is schuldig bevonden en veroordeeld tot een jaar cel voor zijn hulp bij de mislukte ontsnapping.

De gedetineerde kwam niet erg ver die dag en viel van het touw voordat hij over de muur was. De gealarmeerde politie hield buiten de muren de handlanger aan. ‘De verdachte heeft door zijn handelen geprobeerd de beslissing van een rechter te frustreren. Dat getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de rechtsorde’.

De man die probeerde te ontsnappen zat vast voor een zwaar feit. Hij was eerder door de rechtbank veroordeeld tot zeventien jaar cel en TBS met dwang wegens moord. De officier eiste tegen de man uit Bergen op Zoom twaalf maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk. De opgelegde straf is conform de eis van het OM.