Jaren cel geëist tegen Hagenaar voor produceren en verkopen 800.000 euro aan vals geld via darkweb

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een Hagenaar voor het produceren van ruim 800.000 euro aan vals geld en verkoop via het darkweb.

Volgens het OM zou de 32-jarige man drie jaar lang bankbiljetten hebben nagemaakt en verkocht via het darkweb. In totaal zou hij voor acht ton aan valse biljetten hebben geproduceerd. Zijn pakketten met vals geld gingen heel Europa door, onder andere naar Oostenrijk en Duitsland. De officier van justitie eiste 66 maanden cel tegen de verdachte.

Het onderzoek werd begin 2020 gestart naar aanleiding van meldingen uit Oostenrijk en Duitsland over pakketten met vals geld. Op verschillende pakketten vond de politie DNA die in het systeem een match opleverde met de Hagenaar. Dat leidde op 12 juli 2022 tot een doorzoeking van diens huis. 

De politie trof bij de huiszoeking een volledig uitgeruste printshop aan voor de productie van valse biljetten: printers, hologramstickers voor de biljetten, hardware en software om biljetten mee op te maken. Ook lag er voor ruim 57.000 euro aan valse eurobiljetten, ruim 96.000 kroon aan valse Zweedse bankbiljetten en goed 9.000 aan valse US dollars.

Volgens een berekening van De Nederlandsche Bank is het totale schadebedrag van de onderschepte en in circulatie gebrachte valse biljetten ruim 800.000 euro. Opvallend was volgens het OM ook dat de politie een automatisch vuurwapen vond in het huis waar hij met zijn moeder woonde en een Beretta pistool, beide voorzien van munitie. Volgens de officier van justitie op zitting onderstreepte dit ‘de criminele business waarin verdachte verkeerde’.