Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Jaren cel geëist tegen man die met pgp-toestel Encrochat communiceerde over productie en handel in drugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man die met een pgp-toestel via Encrochat communiceerde over de productie en handel in drugs.

Het onderzoek werd gestart nadat er informatie bij de politie binnenkwam dat de 45-jarige man zaken zou doen met een andere man die op grote schaal grondstoffen voor de productie van synthetische drugs verkocht. De verdachte bleek er een luxe levensstijl op na te houden zonder dat hij daar een legaal inkomen voor had. Hij beschikte volgens het OM over grote hoeveelheden contanten, een Rolex horloge en bankpassen en creditcards uit diverse landen. Ook is uit politiecontroles gebleken dat hij zich verplaatste in dure auto’s van Duitse merken. Verder viel het de politie en justitie ook op dat hij zich in Dubai had laten inschrijven, maar toch steeds in Nederland werd aangetroffen en niet wilde vertellen waar hij dan precies zou verblijven. De officier van justitie noemde dit in zijn requisitoir ‘een bekende modus operandi om onder de radar te blijven en het zicht op crimineel verkregen vermogen te verhullen’.

De man bleek gebruik te maken van Encrochat en communiceerde daar over drugs. Er werden gesprekken gevoerd over onder meer de verkoop en levering van cocaïne. Verder gingen zijn gesprekken volgens het OM over de productie van grondstoffen voor synthetische drugs en over het voorbereiden van de handel in synthetische drugs. Volgens het OM lijkt het er sterk op dat de verdachte er zijn ‘way of life’ van heeft gemaakt om op deze manier zijn geld te ‘verdienen’. Naast een gevangenisstraf van vier jaar is ook nog een geldboete van 20.000 euro geëist.