Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Jaren cel geëist tegen man met veel geld en Encrochat PGP die van lucht leek te leven

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jaren celstraf geëist tegen een man zonder werk met veel geld die van lucht leek te leven.

Agenten zagen op 4 juni 2020 een bestuurder rijden op de A58 tussen Moergestel en Tilburg die druk aan het appen was. De man bleek te rijden in een auto met verborgen ruimte die niet op zijn naam staat, en hij heeft geen vast woon- of verblijfplaats. De politie trof in de auto drugs aan en grondstoffen voor een drugslab en startte een onderzoek.

Op de telefoon waarmee hij aan het appen was, trof de politie verdachte foto’s aan. De verdachte bleek tijdelijk te verblijven in de woning van zijn zus in Alkmaar en daar is vervolgens een doorzoeking verricht. Hierbij werd 84.000 euro cash gevonden en in beslag genomen. In het keukenkastje van zijn vriendin, ook in Alkmaar woonachtig, werd een PGP-telefoon (met zijn DNA) gevonden. Op de in beslag genomen gegevensdragers zag de politie vele belastende foto’s, waaronder een foto van het in juli 2019 opgerolde lab in Esch, processtappen voor het maken van harddrugs en lijsten met grondstoffen voor het maken van drugs. De gebruikte Encrochataccounts ‘blondesmurf’ en ‘soeppan’ lieten volgens de officier niets te raden over. Er werd onder andere gepraat over ice, caustic en apaan, kortom precursoren voor het maken van harddrugs. De verdachte kwam het echter allemaal niet bekend voor en hij ontkende hier iets mee te maken te hebben tijdens de zitting.

De verdachte wordt door het OM gezien als ‘windhapper’ en facilitator. Dat leidt het OM af uit onderzoek naar de aangetroffen versleutelde telefoon, USB-stick, vondst van een groot contant geldbedrag en zijn levenswijze. Het (laten) bewaren van contant geld heeft tot doel om geen sporen na te laten, de criminele gelden blijven buiten het zicht van de Nederlandse overheid en de eigenaar is onduidelijk. Een geheel onvoorwaardelijke straf van 42 maanden acht de officier van justitie passend, alsmede de verbeurdverklaring van het grootste deel van het contant gevonden geldbedrag. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.