De aangetroffen partij fentanyl. © OM

Jaren cel geëist tegen man verdacht van leveren grootste hoeveelheid fentanyl ooit in Nederland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jaren cel geëist tegen een man die verdacht wordt van het leveren van de grootste hoeveelheid fentanyl ooit in Nederland.

De 43-jarige man uit het buitenland staat terecht in Den Bosch vanwege het leveren van een hoeveelheid fentanyl van 1280 gram, die in 2020 in een schuur in Eindhoven werd aangetroffen. Dit is de grootste hoeveelheid fentanyl ooit gevonden in Nederland. De verdachte wordt ook verdacht van handel in verschillende soorten synthetische drugs en grondstoffen daarvoor, zoals amfetamine-olie en BMK-olie, bedreiging en poging tot dwang van een man uit Amsterdam.

De fentanyl die gevonden is, wordt ook wel de ‘cocaïne van de toekomst’ genoemd. Het is een uiterst verslavende drug die in Amerika al voor veel doden heeft gezorgd. Ook beroemdheden als Coolio, Prince en Michael Jackson zijn overleden aan een overdosis fentanyl. De officier van justitie eist een gevangenisstraf van vier en een half jaar en een geldboete van 30.000 euro tegen de verdachte. De uitspraak is op 25 april 2023.