Jaren cel geëist tegen Utrechtse grootschalige leverancier drugs voor straatdealers

Justitie heeft jaren cel geëist tegen een Utrechter die als leverancier fungeerde voor straatdealers.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist in een drugszaak tegen twee mannen uit Utrecht. Tegen een 30-jarige man eist het OM een gevangenisstraf van drie en een half jaar, terwijl een medeverdachte, een 26-jarige man, een strafeis van een jaar cel boven het hoofd hangt. De verdachten zouden betrokken zijn bij de handel in cocaïne en heroïne.

Met name de 30-jarige verdachte speelde volgens het OM een cruciale rol in de cocaïnehandel in Utrecht-Zuid. Hij zou jarenlang actief zijn geweest als leverancier van verschillende straatdealers. Bewijsmateriaal uit afgetapte gesprekken en in beslag genomen goederen, zoals telefoons en drugs, ondersteunt deze aanklacht.

De verdachte was volgens het OM actief in de drugshandel vanaf eind 2021 en ontving gedurende die tijd een uitkering van het UWV, zonder legale inkomsten te hebben. De 26-jarige medeverdachte zou ongeveer vijf maanden betrokken zijn geweest bij de drugshandel. Ook hij had geen legale inkomsten en verbleef illegaal in Nederland.

Beide mannen worden naast drugshandel ook verdacht van witwassen en het bezit van aanzienlijke hoeveelheden cocaïne en heroïne. Het OM benadrukt dat drugshandel, vooral in Midden-Nederland en Utrecht-Zuid, een groot probleem is dat vaak gepaard gaat met geweld en bedreigingen.

De 30-jarige verdachte, die al vier eerdere veroordelingen heeft opgelopen voor drugsgerelateerde zaken, wordt door het OM gezien als een belangrijk figuur in dit netwerk. Het OM hecht waarde aan een stevige straf om een signaal af te geven aan de verdachte en zijn sociale omgeving dat drugshandel niet loont en zwaar bestraft zal worden. De rechtbank zal binnen twee weken uitspraak doen in deze zaak.