Jaren cel geëist voor afpersing met DDoS-aanvallen en eisen grote bedragen in bitcoins

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar gevangenisstraf geëist voor afpersing met DDoS-aanvallen. De slachtoffers moesten in bitcoins betalen om de aanvallen te stoppen.

Bij een DDOS-aanval laat een crimineel een netwerk van computers een enorme hoeveelheid bevragingen naar een website sturen. De website raakt daardoor overbelast en is niet meer bereikbaar voor klanten die een bestelling willen plaatsen. Nadat de politie in april 2020 een aanzienlijk aantal aangiften van DDoS-aanvallen en mogelijke afpersing, werd er een onderzoek ingesteld door de recherche.

Onderzoek naar de communicatie tussen de afperser en slachtoffers leidde tot de identificatie van een door de afperser gebruikte netwerkontvanger die veelvuldig aanstraalde in Veenendaal. Verder onderzoek leidde naar de woning van waaruit de afperser werkte. Daar werd een 25-jarige man uit Veenendaal aangehouden.

Op het moment van aanhouding trok de verdachte een usb-stick uit zijn computer. Op deze stick zijn diverse belastende bestanden aangetroffen, zoals teksten van afpersingsmails, bitcoinadressen en een WhatsApp-account, die gebruikt zijn bij de afpersingen en pogingen daartoe. Ook is er tijdens de huiszoeking een telefoon gevonden waarmee contact is geweest met de slachtoffers. Daarnaast linkt een transactie van een gebruikt bitcoinadres de verdachte aan de strafbare feiten. Deze transactie is namelijk verricht vanuit de naam van een persoon waarvan de verdachte een foto van het rijbewijs in zijn bezit had.

De officier van justitie acht bewezen dat de verdachte twee bedrijven daadwerkelijk heeft afgeperst en bij 25 bedrijven een poging daartoe heeft gedaan. Ook is hem ten laste gelegd dat hij met de DDoS-aanvallen webservers tijdelijk onbruikbaar heeft gemaakt. Daarnaast wordt hij vervolgd voor het bezit van een vuurwapen en 133 gram wiet. De officier heeft vier jaar cel geëist het betalen van 54.000 euro schadevergoeding aan de slachtoffers. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.