Jaren cel geëist voor grootschalige online drugshandel én witwassen bitcoins

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot zes jaar cel geëist voor het witwassen van bitcoins en grootschalige internationale drugshandel via internet. Daarnaast wil het OM 350.000 euro plukken van de verdachten.

De hoofdverdachten zijn twee mannen van 24 jaar oud uit Amsterdam en Utrecht. Volgens het OM zouden ze tussen juni 2014 en oktober 2015 een grote hoeveelheid harddrugs hebben verkocht via internet.

Via TOR-netwerken kwamen contacten tot stand met klanten uit de hele wereld. In de genoemde periode werden zeker 872 bestellingen verstuurd naar 49 verschillende landen. Daarbij is tenminste een hoeveelheid van 14.646 XTC-pillen, 4828 gram speed, 774 gram cocaïne en 943 gram MDMA verkocht.

In dezelfde periode zou de Amsterdammer op grote schaal bitcoins hebben opgekocht voor een waarde van drie tot acht procent lager dan de daadwerkelijke waarde. Nadat online contact gelegd was met de verkopers vonden deze transactie plaats op straat, bijvoorbeeld op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant.

De bitcoins werden vervolgens met winst weer doorverkocht. Op deze wijze werd ruim vijf miljoen euro aan bitcoins verzilverd. Daarbij werd gebruik gemaakt van diverse constructies met als doel argwaan bij banken en autoriteiten te voorkomen.

De zaak kwam aan het rollen na een melding van een bank met betrekking tot ongebruikelijke transacties. Dat leidde tot de aanhouding van de verdachten op 13 oktober 2015. Het OM eist tegen de twee hoofdverdachten zes en vierenhalf jaar gevangenisstraf. Twee medeverdachten hoorden voor de rechtbank in Utrecht achttien maanden cel tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Tegen een vijfde en zesde verdachte met een ondergeschikte rol in de zaak eiste de officier van justitie een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden plus een werkstraf van 180 uur en een geldboete van dertigduizend euro. Zij worden verdacht van witwassen en bezit van munitie.

Het OM acht bewezen dat de hoofdverdachten een criminele organisatie vormden die zich richtte op grootschalige internationale drugshandel via internet en op het witwassen van bitcoins. Behalve de straffen wil justitie ook geld afpakken van de verdachten. In totaal gaat het om 350.000 euro die zou zijn verdiend met drugshandel en witwassen. De rechter doet op 14 november uitspraak in deze zaak.