Bij de rechtbank in Rotterdam heeft het Openbaar Ministerie vrijdag gevangenisstraffen van zes en vijf jaar geëist tegen twee mannen uit Den Haag en Westervoort. Zij worden verdacht van internationale cocaïnehandel en grootschalig witwassen.
Volgens de officier van justitie laten onderschepte chatberichten op versleutelde communicatiediensten als Sky ECC geen twijfel bestaan over hun betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad.
Versleutelde communicatie onthult criminele netwerk
De zaak tegen de verdachten draait om duizenden onderschepte berichten uit Sky ECC, een populaire PGP-berichtendienst onder criminelen, die in 2021 werd gekraakt door internationale opsporingsdiensten. Sky ECC was een van de opvolgers van EncroChat, een andere versleutelde communicatiedienst die in 2020 werd ontmanteld. Deze platformen werden gebruikt voor de coördinatie van drugstransporten, witwasoperaties en liquidaties, omdat ze veilig leken. De berichten uit deze systemen worden nu wereldwijd ingezet als bewijs in strafzaken.
Volgens het OM laten de Sky-chats duidelijk zien dat de twee verdachten zich structureel bezighielden met de internationale handel in cocaïne. In slechts één maand in 2020 verhandelden ze tientallen kilo’s. “Dit is slechts het topje van de ijsberg,” aldus de officier van justitie. “Deze verdachten waren volledig verankerd in de wereld van de georganiseerde misdaad.” Een van de verdachten zou zelfs hebben deelgenomen aan overleg in Zuid-Amerika over de distributie van cocaïne naar Europa.
Ondergronds bankieren en witwassen van miljoenen
Naast de drugshandel staan de verdachten ook terecht voor het witwassen van grote geldbedragen. Hun enige bron van inkomsten was de illegale handel in verdovende middelen, zo blijkt uit het strafdossier. De man uit Westervoort wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij crimineel ondergronds bankieren. Hij zou tussen juni en oktober 2023 via contante transacties in Dublin, Málaga en Alicante meer dan een miljoen euro hebben witgewassen.
Het OM omschrijft het netwerk waar de verdachte gebruik van maakte als uiterst professioneel. Er werden grote geldbedragen internationaal overgedragen op openbare plekken, met behulp van koeriers en tokens. Dit past binnen het patroon van crimineel ondergronds bankieren, waarbij hoge commissies worden gerekend en officiële financiële kanalen worden omzeild.
Georganiseerde misdaad en maatschappelijke schade
De officier van justitie benadrukte in de rechtszaal de impact van deze grootschalige drugshandel. “De verwoestende maatschappelijke gevolgen van cocaïnehandel zijn enorm, en deze verdachten hebben dat allemaal bewust voor lief genomen, puur voor financieel gewin.”
Volgens het OM maken de onderschepte Sky ECC-berichten deel uit van een groter verhaal, waarin de verdachten diep verstrikt zaten in de georganiseerde misdaad. De rechtbank in Rotterdam doet op 28 februari uitspraak in de zaak.