Een voormalig medewerker van de Rabobank heeft vier jaar celstraf opgelegd gekregen voor illegale wapenhandel en het voorbereiden van een kluiskraak bij een van de bankfilialen waar hij werkzaam was. De pechvogel werd in oktober 2011 op heterdaad betrapt in het tv-programma van Peter R. de Vries.

De rechtbank acht de man schuldig aan het op grote schaal invoeren, het voorhanden hebben en het leveren van een groot aantal illegale wapens plus bijbehorende munitie. De verdachte werd door medewerkers van het tv-programma benaderd voor een handel in wapens. De medewerkers deden zich voor als criminelen en bestelden een hoeveelheid vuurwapens bij de man. Dat de medewerkers niet de personen met criminele intenties waren die zij voordeden te zijn, is een gelukkige omstandigheid te noemen, die niet ten voordele van de man kan gelden, aldus de rechtbank.

Verder is de man ook nog schuldig bevonden aan het voorbereiden van een kluiskraak in de bank waar hij zelf werkzaam was. Zoals in de uitzending te zien was had de man zelf het initiatief genomen om dit misdrijf samen met anderen te gaan plegen. Hij had zich tamelijk goed voorbereid en had zelfs video-opnames gemaakt in het filiaal en een plattegrond getekend.

De rechtbank ziet in het feit dat de man heeft blootgestaan aan grote media-aandacht geen aanleiding om tot een lagere straf te komen. Wanneer hij ervoor kiest zich bezig te houden met wapenhandel, kan hij verwachten dat daar door de media – door hem ongewenste – aandacht aan wordt besteed. Onder deze omstandigheden kan hij niet rekenen op het respecteren van zijn privacy, aldus de rechtbank. Tenslotte heeft de rechtbank bepaald dat de man 15.000 euro aan de Staat moet gaan betalen. Dit zou hij verdiend hebben aan de illegale wapenhandel.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl