De rechtbank heeft tot zeven jaar cel opgelegd aan vijf mannen die verdacht voor een reeks Audi-bende plofkraken in Duitsland.

De vijf mannen waren in 2017 betrokken bij één of meerdere plofkraken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De geldautomaten werden met gas opgeblazen en leeggehaald. Meerdere keren zijn er aanzienlijke geldbedragen gestolen uit de opgeblazen automaten.

Na de plofkraken sloegen de daders op de vlucht en reden met snelle Audi’s naar Nederland. Op 7 augustus 2017 kreeg de Nederlandse politie melding van een plofkraak in het Duitse Rheine. Rond 2.45 uur ’s nachts zagen agenten een Audi met zeer hoge snelheid over de A1 rijden. Bij Blaricum verliet de auto de snelweg en is de achtervolging ingezet. Nadat stoptekens, optische- en geluidssignalen genegeerd werden, is de Audi klemgereden.

De politie heeft de inzittenden een 29- jarige Utrechter en een 26-jarige medeverdachte, ook uit Utrecht, aangehouden. Zij droegen allebei een kogelwerend vest, handschoenen en regenbroeken. De Audi werd in beslag genomen en in de wagen zijn meerdere DNA sporen aangetroffen. Dit leidde naar de andere drie verdachten die vervolgens zijn aangehouden door de politie.

De 29-jarige hoofdverdachte en de 26-jarige man uit Utrecht zijn ook veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Zij hebben onder andere kentekenplaten en auto’s gestolen die ze gebruikt hebben bij de plofkraken. De 29-jarige en 26-jarige verdachten hebben respectievelijk 7 en 5 jaar cel opgelegd gekregen. De overige drie verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar.