De Haagse politieagent die criminelen getipt zou hebben over locaties van wiethokken heeft een celstraf van 4 jaar opgelegd gekregen.

De 29-jarige Amine A. is veroordeeld voor omkoping, deelname aan een criminele organisatie en poging tot inbraak. Naast de gevangenisstraf mag A. de komende 9 jaar niet als ambtenaar werken. Het onderzoek naar de agent werd in augustus 2015 gestart na een melding van een getuige. De Rijksrecherche onderzocht de zaak en uiteindelijk werd in juni 2016 overgegaan tot aanhoudingen van de agent en vier medeverdachten.

Het gaat daarbij onder meer om een 28-jarige man uit Den Haag. Deze vriend van de hoofdverdachte, de 28-jarige agent uit Moordrecht, heeft volgens het OM de hoofdagent omgekocht en was diens contactpersoon. De hoofdagent zocht in de systemen van uniformdienst naar meldingen van wietkwekerijen en gaf de adresgegevens door.

Er staan 32 adressen op de tenlastelegging die de hoofdagent tussen augustus 2015 en juni 2016 zou hebben doorgegeven. Het OM denkt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Later zijn op verschillende iPhones foto’s van beeldschermen met politie-informatie aangetroffen. Het gaat in totaal om 199 foto’s, genomen tussen januari 2014 en oktober 2015.

Het OM neemt het de voormalige hoofdagent zeer kwalijk dat hij jarenlang zijn positie heeft misbruikt voor criminele activiteiten. Door zijn acties heeft de man niet alleen strafbare feiten gepleegd; hij heeft het vertrouwen dat mensen in de politie moeten kunnen hebben, ernstig geschaad.