Jaren gevangenisstraf opgelegd voor heroïne in marmeren tegels en verborgen ruimtes in Emmen

De rechtbank heeft jaren gevangenisstraf opgelegd aan vier mannen in verband met een partij heroïne in marmeren tegels in Emmen.

De verdachten zijn drie mannen van Turkse afkomst uit Den Haag en Rotterdam en een man uit Iran die woonachtig is in Zwolle. De rechtbank Overijssel heeft de vier vandaag veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier jaar met aftrek van het voorarrest. Het viertal is schuldig bevonden aan drugsbezit na de vondst van 169 kilo heroïne in een loods in Emmen.

Naar aanleiding van informatie van het Team Criminele Inlichtingen, heeft de politie op 31 mei 2019 een inval gedaan in een loods in Emmen. De vier mannen zijn direct aangehouden door de politie. Enkele van hen waren op dat moment bezig met het uithalen van de partij drugs, die verstopt zat in marmeren tegels. De marmeren tegels stonden op 18 pallets achterin de loods. In een groot deel van de tegels was een opening aangebracht waarin een lichtkleurige substantie te zien was. Na onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut bleek het te gaan om heroïne.

Een Volvo die geobserveerd werd door de politie is kort na de inval staande gehouden. In het voertuig werd een verborgen ruimte ontdekt. De bestuurder, de 39-jarige verdachte uit Den Haag, werd aangehouden. Bij nadere doorzoeking van de auto zijn in de verborgen bergruimte 15 gesealde pakketten met poeder aangetroffen. Deze pakketten met daarop post-it briefjes geplakt, vertoonden volgens de rechtbank opvallende overeenkomsten met de in totaal 154 aangetroffen pakketten in de loods in Emmen. Ook in een ander, gehuurd, Mercedes busje die in de loods stond, nam de politie, negen, pakketten met heroïne in beslag.

Volgens de rechtbank is ‘de aangetroffen hoeveelheid heroïne van dien aard dat deze bestemd moet zijn geweest voor de verdere verspreiding en handel’. Door hun handelen hebben de verdachten, volgens de rechtbank, bijgedragen aan het criminele circuit waarin deze harddrugs rouleren. De rechtbank rekent dit, aldus de vonnissen, de verdachten zwaar aan met ‘forse vrijheidsbenemende straffen’.