Jarenlange celstraffen voor buitmaken tienduizenden euro’s met fraude via WhatsApp

De rechtbank heeft jarenlange gevangenisstraffen opgelegd voor fraude via WhatsApp.

Via WhatsApp zochten twee 28-jarige mannen uit Deventer contact met hun slachtoffers. Zij deden zich voor als een naaste van het slachtoffer en vroegen hen geld over te maken. De redenen waarom de ‘naasten’ geld nodig hadden wisselden. Het ging bijvoorbeeld zogenaamd om een storing bij internetbankieren of voor de aanschaf van een nieuwe telefoon.

De fraudeurs gingen geraffineerd te werd en wisten het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen, door onder ander een profielfoto van de naaste te gebruiken. Op een gegeven moment werd er een betaalverzoekje verstuurd via de chat. Het ging om enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s. De slachtoffers maakten het bedrag over op rekening van een zogenoemde ‘geldezel’ of ‘money mule’. Vrijwel direct nadat er betaald was pinden de twee mannen het geld van de rekening. Hiermee hebben zij zich ook schuldig gemaakt aan witwassen, meldt de rechtbank. Bij één slachtoffer werd bijna 12.500 euro afgetroggeld.

Naast de gevangenisstraffen van 3 jaar en 2,5 jaar moeten de mannen ook een schadevergoeding van enkele tienduizenden euro’s aan hun slachtoffers terugbetalen. De man die is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf heeft zich ook schuldig gemaakt aan wapenbezit. De ander aan inbraken en mishandeling. Ook die feiten heeft de rechtbank meegenomen bij het bepalen van de straffen.