De politie heeft in een onderzoek naar chantage met naaktbeelden aanhoudingen verricht. De verdachten zouden rond de 100.000 euro hebben verdiend met de afpersingen.

De zaak kwam aan het licht nadat in augustus van dit jaar een slachtoffer aangifte deed bij een politiebureau in Leiden. De recherche startte daarop een onderzoek dat leidde naar nog meer slachtoffers van de afpersers. In totaal zijn er nu veertien jongens en mannen die vermoedelijk het slachtoffer zijn geworden van dezelfde groep.

Het jongste slachtoffers was 14 jaar oud. Een deel van de betrokkenen heeft aangifte gedaan en de rest overweegt dit volgens de politie nog. De recherche vermoedt dat de daders zeker honderd slachtoffers hebben gemaakt. Het bedrag dat hierbij buit is gemaakt loopt op tot ruim een ton (100.000 euro).

De werkwijze van de daders is nagenoeg hetzelfde bij alle slachtoffers. Ze doen zich voor als vrouw en benaderen de slachtoffers. Zodra het gesprek een bepaalde kante op gaat wordt het slachtoffer gevraagd een foto zonder kleding van zichzelf te sturen. Zodra de daders dit in handen hebben begint alle ellende voor het slachtoffers. Er wordt gedreigd de foto’s en/of video’s openbaar te maken als er niet betaald wordt.

In augustus hielden rechercheurs in dit onderzoek al de eerste twee verdachten aan, in september volgden nog eens drie aanhoudingen. Drie van hen zitten nog vast, de andere twee zijn inmiddels weer op vrije voeten maar blijven verdachte. Afgelopen week hielden agenten nog eens drie personen aan, waaronder twee minderjarigen. Hun betrokkenheid bij deze afpersingen wordt onderzocht. Het onderzoek is nog in volle gang. De politie sluit niet uit dat meerdere aanhoudingen volgen.