Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

‘Joodse school in Amsterdam deed pas aangifte van misbruik na druk minister’

De orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam deed in 2012 pas aangifte tegen een docent inzake seksueel misbruik na aandringen van de toenmalige minister van Onderwijs. De school weigerde aanvankelijk.

Dat schrijft NRC. De krant sprak met leraren, ouders en andere betrokken. In 2012 zouden de eerste ouders zich hebben gemeld met vermoedens van misbruik door docent Ephraim S. Na nog meer meldingen liet de onderwijsinspectie de school weten dat ze wettelijk verplicht zijn om aangifte te doen.

De school weigerde zeker vier maanden lang om aangifte te doen tegen de docent. Pas toen minister Van Bijsterveldt contact zocht met de school in oktober werd er aangifte gedaan. De rabijn had de zaak ‘intern’ en ‘volgens de joodse wet’ willen afhandelen.

Het Openbaar Ministerie vervolgt docent Ephraim S. voor ontucht met of verkrachting van zeker vijf leerlingen tussen de zes en dertien jaar oud. Het misbruik zou op school hebben plaatsgevonden. Nog voordat de school aangifte deed, vertrok S. naar Israël. In 2016 werd hij uitgeleverd en volgende maand zal hij voor de rechter moeten verschijnen.