Het blijkt best moeilijk om geschikte juryleden te vinden in de zaak tegen drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman. In de eerste twee dagen zijn al tientallen personen afgewezen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in New York heeft het lastig met het vinden van een jury. Veel mensen haken bij voorbaat al af uit angst voor ‘El Chapo’ en zijn drugskartel. De juryleden zijn bang dat er mogelijk wraak op ze genomen zal worden als ze zitting nemen in de jury.

Eén van de kandidaten kreeg op de eerste dag gelijk een paniekaanval en is naar huis gestuurd. Ook om andere redenen vallen mensen af. Zo bleek één jurylid een fan van Chapo te zijn en vroeg of hij een handtekening van de vermeende drugsbaas kon krijgen. Deze persoon mocht ook gelijk naar huis.

De jury bestaat uit twaalf leden en er moeten daarnaast nog zes reservejuryleden worden uitgekozen. Een reserve kan invallen als een van de andere juryleden uitvalt. Naar verwachting gaat het proces tegen Chapo maanden in beslag nemen en al die tijd zullen de juryleden in beschermde afzondering leven.

Joaquin ‘El Chapo’ Guzman wordt door het Amerikaanse OM verdacht van het leiding geven aan het Sinaloa drugskartel. Daarnaast wordt Chapo verdacht van zeker 33 moorden die in zijn opdracht zouden zijn uitgevoerd. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf.