Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Justitie eist 1,7 miljoen euro op Zwitserse bankrekening van ‘Big Willem’ ex-president Hells Angels

Justitie eist 1,7 miljoen euro van ‘Big Willem’ de ex-president van motorclub Hells Angels.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de de 68- jarige Willem van B. uit Amsterdam, het witwassen van in totaal  1.716.371,10 euro. De aanleiding van het onderzoek is een inkeerverzoek bij de belastingdienst. De belastingdienst meldde het verzoek bij de FIU. De ruim 1,7 miljoen stond op een bankrekening in Zwitserland.

Het bedrag zou volgens het OM in een periode van 12 jaar (1978-1990) cash in guldens door de verdachte naar Zwitserland zijn gebracht. In die tijd vervulde Van B. een prominente rol bij motorclub Hells Angels. ‘Als je daar geen goed verhaal bij hebt, of er voor kiest dat verhaal voor je te houden, komt dat voor eigen risico. In deze zaak had verdachte geen duidelijk verifieerbaar verhaal. De verdachte kiest er bewust voor om niet bij te dragen aan het inzichtelijk krijgen van de herkomst van de gelden. Dat is zijn goed recht. Maar de consequenties daarvan komen voor zijn eigen rekening.’, aldus de officier van justitie.

Tegen de ex-president van de Hells Angels is een werkstraf van 240 uur geëist en een verbeurdverklaring van het bedrag. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.