De daders van de liquidatie op de Rechthuislaan in Rotterdam. © Politie

Justitie eist 20 en 25 jaar voor liquidatie (verkeerde persoon) met machinegeweer in Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen van 20 en 25 jaar geëist voor een dodelijke schietpartij in Rotterdam. Bij de liquidatie zou de verkeerde persoon zijn doodgeschoten.

Op 23 oktober 2018 werd de 32-jarige Dairon ‘Dayo’ Alberto met tientallen kogels uit een machinegeweer doodgeschoten op de Rechthuislaan in Katendrecht. De schietpartij was vermoedelijk een wraakactie voor een liquidatie een jaar eerder. Het OM houdt er ernstig rekening mee dat vermoedelijk een ander persoon het doelwit zou zijn geweest, omdat de schutter ook schoot op een groep mannen die wegrende toen het vuur werd geopend.

Na onderzoek kwamen twee mannen in beeld als mogelijke verdachte. De verdachten zijn de 25-jarige Rotterdammer Stephen R. die zou hebben geschoten en Morguïenne H. (21) die de scooter bestuurde waarop de schutter zat. De verdachten zijn beiden herkend op camerabeelden. Verdachte H. werd begin maart aangehouden op Curaçao.

De daders van de liquidatie op de Rechthuislaan in Rotterdam. © Politie

‘Verdachten hebben het risico dat ook omstanders door kogels geraakt zouden worden op de koop toegenomen. Tientallen schoten zijn gelost, waarvan een deel het slachtoffer niet heeft geraakt. Het is een wonder dat er niet meer gewonden zijn gevallen’, aldus de officier van justitie tijdens de zitting.

H. zou hebben bekend dat de schutter inderdaad bij hem achterop de scooter vluchtte. Wie de schutter dan was wil hij niet zeggen. De 25-jarige R. ontkend iets te maken te hebben met deze zaak. Tegen beide mannen zijn langdurige gevangenisstraffen geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.