Justitie eist 760.000 euro van witwasverdachte met dure horloges en huizen in Tanger en Marrakech

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 760.000 euro van een man uit Utrecht die geen aannemelijke verklaring heeft voor zijn dure horloges, snelle auto’s en huizen in Tanger en Marrakech.

Volgens justitie kon de 39-jarige man met zijn beperkte legale inkomen de luxe spullen, vakantie’s en huizen nooit hebben betaald. De rechtbank is hierin meegegaan en de man kreeg in oktober 2016 twee jaar gevangenisstraf voor witwassen. Het OM eist nu dat de verdachte een bedrag van ruim 760.000 euro aan illegaal verkregen vermogen betaald aan de staat.

De ontnemingsvordering van het Openbaar Ministerie is gebaseerd op een uitgebreid onderzoek door de financiële recherche. Hierbij is gekeken naar de uitgaven die de man heeft gedaan tussen 2006 en 2013. Deze uitgaven hebben betrekking op onder meer vakanties, auto’s, een luxe appartement in Marrakesh, een huis in Tanger en contante stortingen op een buitenlandse bankrekening.

Het onderzoek naar witwassen werd gestart nadat het OM informatie ontving over mogelijke betrokkenheid van de Utrechter bij drugshandel. Na onderzoek is daar geen bewijs voor gevonden maar de man is uiteindelijk wel veroordeeld voor witwassen. Zijn vrouw, die ook verdacht werd van witwassen, is vrijgesproken. Zowel het OM en de verdachte Utrechter zijn in hoger beroep gegaan. De behandeling in hoger beroep moet nog plaats vinden.

Vooruitlopend op de beslissing van de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie al eerder beslag gelegd op vastgoed, bedrijfsinboedel en een exclusieve horloge van de verdachte om zo de vordering al voor een deel veilig te stellen. De rechtbank doet op 17 januari uitspraak.