Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Justitie eist cel tegen douanier: ‘1500 kilo cocaïne in Rotterdam was topje van ijsberg’

Justitie heeft 12 jaar cel geëist tegen een douanier voor de invoer van ruim 1500 kilo cocaïne via de Rotterdamse haven.

Op 13 februari 2019 werd tijdens een controle een partij cocaïne aangetroffen in een container. Het HARC-team stond klaar om de partij cocaïne te onderscheppen nadat het team op de hoogte gebracht na een melding van Team Criminele Inlichtingen over verdachte handelingen in de computersystemen van de Douane.

Een 39-jarige douanemedewerker bleek de container, nog voordat het schip was afgemeerd, te hebben aangemerkt in de systemen als ‘gecontroleerde container zonder bijzonderheden’. Op deze wijze kon de douanier containers waarvan hij wist dat daar drugs in zaten, zonder controle doorlaten.

De verdachte heeft dit volgens de officier van justitie meerdere keren gedaan. Dat blijkt uit berichten die in zijn PGP-telefoon zijn aangetroffen. ‘De uiteindelijk onderschepte container lijkt het topje van de ijsberg te zijn geweest’, aldus de officier op de zitting. De rechtbank doet binnenkort uitspraak tegen de ex-douanier.