Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Justitie gaat topcrimineel Henk R. alias ‘De Zwarte Cobra’ vervolgen voor dubbele liquidatie

Justitie gaat topcrimineel Henk R. alias ‘De Zwarte Cobra’ vervolgen voor een dubbele liquidatie.

Dat is bekendgemaakt in het misdaadprogramma Crime Desk op RTL5. De inmiddels 69-jarige R. keerde eind januari terug uit de Verenigde Staten na het uitzitten van bijna zestien jaar gevangenisstraf. Daar was hij veroordeeld voor het voorbereiden van een smokkel van een partij XTC. Direct na aankomst werd R. aangehouden en vastgezet vanwege een openstaande straf van 14 maanden uit 2001.

Nu lijken de problemen voor ‘De Zwarte Cobra’ nog steeds niet voorbij. Justitie gaat hem namelijk vervolgen voor een dubbele liquidatie uit 1993. De moorden zijn behandeld in het grote liquidatieproces Passage, waar tot nu toe vier keer levenslang is opgelegd. R. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op drugshandelaar en diamantenverkoper Hennie Shamel (55) en zijn vriendin de 44-jarige Anna de Witte. De twee werden in 193 van dichtbij in een auto in Antwerpen doodgeschoten. R. zou naar verluidt een miljoen schuld hebben gehad bij Shamel.

De schutter heeft in het Passageproces al een straf opgelegd gekregen voor de dubbele liquidatie. Volgens kroongetuige Peter La Serpe was R. de opdrachtgever. Wanneer ‘De Zwarte Cobra’ voor moet komen voor de dubbele liquidatie is nog niet bekend.