© Twitter / @vlindersescort

Justitie had ‘spotter’ filmpje geliquideerde Martin Kok op telefoon kroongetuige al langer in bezit

Justitie blijkt de beelden van de geliquideerde Martin Kok, die werden aangetroffen op de telefoon van kroongetuige Nabil B., al veel langer in het bezit te hebben gehad.

Dat blijkt uit een mail in handen van Nu.nl die verstuurd is naar de betrokkenen in het grote liquidatieproces Marengo. De opgedoken beelden riepen vragen op bij de advocaten van verschillende verdachten in de rechtszaak omdat daaruit bleek dat dat de kroongetuige mogelijk meer wist van de moord op Kok dan tot nu toe bekend was. Of het filmpje nog van invloed gaat zijn op de deal die de kroongetuige met justitie heeft is niet bekend.

Advocaten Guy Weski en Jan-Heijn Kuijpers hebben vorige week om opheldering gevraagd over het filmpje van Martin Kok van Vlinderscrime. De beelden uit 2016 werden gevonden op de telefoon van Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige. Het toestel werd in 2017 vrijwillig door B. overhandigd aan de politie na zijn aanhouding.null

Uit het proces-verbaal zou blijken dat het filmpje destijds al werd aangetroffen. De officier van justitie zei tijdens de zitting dat de beelden pas in oktober 2020 zijn gevonden, na technisch onderzoek. Maar in het proces-verbaal staat heel wat anders namelijk: ‘Toen Nabil B. op 14 januari 2017 werd aangehouden had hij onder meer een Apple iPhone 6 op zak, die in beslag genomen werd. Tijdens het onderzoeken van de data van deze iPhone werd een kort filmpje aangetroffen, waar een manspersoon op was te zien die ambtshalve werd herkend als zijnde Martin Kok.’

Het gaat om beelden van Martin Kok in een horecagelegenheid in Rotterdam. Het ging om Leo’s borrel waar Kok zelf ook een tweet over verstuurde. Het filmpje zou B. hebben ontvangen van een telefoon die door de recherche gelinkt wordt aan verdachte Mohamed R.. Wie de beelden heeft gemaakt is niet bekend.

In welke context deze beelden zijn verstuurd, is niet duidelijk omdat het chatgesprek is verwijderd en niet meer kon worden teruggehaald. De kroongetuige is zelf geen verdachte in de zaak rond de liquidatie van Kok. Of de ontdekking van de beelden hier nog verandering in zal brengen, is vooralsnog onduidelijk. Het OM gaat hier op een later moment vragen over beantwoorden.

Martin Kok van Vlinderscrime werd uiteindelijk op donderdagavond 8 december 2016 geliquideerd toen hij net weg wilde rijden bij een seksclub in Laren. De schutter wachtte hem op in de bosjes en schoot hem ter plekke dood. De uitbater van Vlinderscrime was al eerder doelwit van aanslagen.