Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Justitie in hoger beroep in zaak doodgeschoten Bas van Wijk na ruzie om (nep) Rolex

Justitie is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak in de zaak rond de doodgeschoten Bas van Wijk (24) in Amsterdam.

De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging inzake doodslag. Het Openbaar Ministerie (OM) had een veel hogere straf geëist, namelijk 18 jaar cel plus tbs met dwangverpleging, vanwege gekwalificeerde doodslag.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vorige maand heeft het OM gemeend de tenlastelegging te moeten wijzigen. Bij deze wijziging zijn per ongeluk ‘plaats en datum’ bij het feit gekwalificeerde doodslag weggevallen. In de oorspronkelijke tenlastelegging die voor de zitting aan de verdachte was uitgebracht stond bij alle feiten de plaats en datum wel vermeld.

De rechtbank heeft vanwege de fout de conclusie getrokken dat de tenlastelegging hierdoor voor het feit gekwalificeerde doodslag nietig was en dat de verdachte dus niet voor gekwalificeerde doodslag veroordeeld kon worden. Vandaar het grote verschil tussen de opgelegde straf en de geëiste straf door het OM. Zodoende is nu hoger beroep ingesteld om dit recht te zetten. De nabestaanden en de advocaat van de verdachte zijn inmiddels over deze beslissing geïnformeerd, meldt een woordvoerder.

Bas van Wijk werd op 8 augustus 2020 op een strand bij recreatiegebied de Oeverlanden in Amsterdam neergeschoten. Van Wijk zou de 21-jarige Samir El Y. hebben aangesproken vanwege een mogelijke poging tot diefstal van een horloge van een vriend. De ruzie escaleerde en El Y. schoot Van Wijk neer die ter plekke bezweek aan zijn verwondingen.

De politie kon aan de hand van getuigenverklaringen en na DNA-onderzoek aan een flesje dat blijkens een getuige door de verdachte was gebruikt, de verdachte een aantal dagen na de schietpartij, op 12 augustus, aanhouden. In de auto die de verdachte geregeld gebruikte werden op aanwijzing van de verdachte het gebruikte wapen, patronen en het horloge aangetroffen.