Justitie komt met nieuw beleid na afluisteren gesprekken journalisten en Van Lienden (monkapjesdeal)

Het Openbaar Ministerie (OM) introduceert strengere regels voor het afluisteren van gesprekken waarbij journalisten betrokken zijn.

Deze beleidswijziging, die ingaat op 1 mei, vereist dat een rechter-commissaris vooraf toestemming geeft voor het afluisteren en opnemen van vertrouwelijke gesprekken met journalisten.

De aanpassing volgt op een incident waarbij verslaggevers van De Correspondent betrokken waren tijdens een gesprek met de voormalige bestuurders van Stichting Hulptroepen Alliantie over de controversiële ‘mondkapjesdeal’.

Deze kwestie kwam aan het licht toen bleek dat het OM gesprekken had afgeluisterd als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar Sywert van Lienden en zijn zakenpartners, zonder dat daarbij rekening werd gehouden met de aanwezigheid van journalisten. Dit leidde tot kritiek van Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent, die stelde dat dit een schending van de journalistieke bronbescherming was.

In reactie op de kritiek heeft het OM aangegeven dat naast de rechter-commissaris, ook de hoofdofficier van justitie en het College van procureurs-generaal vooraf akkoord moeten geven wanneer journalisten deel uitmaken van de gesprekken die worden afgeluisterd.

Wijnberg heeft positief gereageerd op de veranderingen, maar benadrukt dat zijn strijd tegen het OM zal doorgaan, omdat het nieuwe beleid nog steeds niet uitsluit dat journalisten kunnen worden afgeluisterd tijdens gesprekken met hun bronnen. De datum van de rechtszaak is nog niet bekend.