Justitie plukte criminelen voor ruim 261 miljoen euro in 2019

In 2019 is door justitie voor ruim 261 miljoen euro aan crimineel vermogen geplukt bij verdachten in verschillende (straf)zaken.

Het gaat om een stijging ten opzichte van 2018, toen er rond de 171 miljoen euro werd afgepakt. Het gaat om het afpakken van dure spullen zoals auto’s, sieraden en panden maar ook om cash geld. Het in beslag genomen bedrag gaat naar de schatkist.

‘De omvang van het totaal afgepakte criminele vermogen is groter dan de incasso van ruim 261 miljoen euro’, aldus landelijk afpakofficier Janneke de Smet-Dierckx. ‘Er is afgelopen jaar in totaal ook voor honderden miljoenen naar de Belastingdienst gegaan, of het is ten goede gekomen aan andere slachtoffers. Die bedragen zitten niet in de incasso van ruim 261 miljoen.’

Ook partijen drugs die zijn onderschept in de diverse havens zijn nog niet in dit bedrag meegeteld. ‘Wanneer je kijkt wat er totaal aan crimineel vermogen uit de markt is gehaald, dan kom je op zo’n 2 à 3 miljard euro. En dat is nog een voorzichtige schatting.’

Justitie gaat het inbeslagname beleid de komende tijd verder uitbreiden om in de toekomst nog meer vermogen af te kunnen pakken bij personen die verdacht worden van criminele activiteiten.