Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat er mogelijk ruim 75 miljoen euro crimineel geld is witegwassen via Surinaamse banken en Schiphol.

Dat bleek vandaag tijdens een rechtszaak over een grote hoeveelheid in beslag genomen geld uit Suriname. De douane op Schiphol nam vorig jaar op Schiphol 19,5 miljoen euro in beslag. Het ging om een lading die door de Centrale Bank van Suriname naar een bank in Hongkong werd vervoerd.

Volgens justitie was het al de vijfde verdachte geldtransport in korte tijd. In totaal is ruim 75 miljoen euro cash uit Suriname via Schiphol vervoerd naar Hongkong. Daar werd het geld op een bankrekening gezet, waarna het via Duitsland opnieuw naar Nederland vloeide. De douane vond de transporten om meerdere redenen verdacht waaronder de opmerkelijke route.

Na de bevindingen startte het OM een onderzoek in naar mogelijke witwaspraktijken. De vijfde geldtransport van 19,5 miljoen euro werd daarna onderschept. Justitie verdenkt verschullende banken en wisselkantoren van witwassen. De banken eisen op hun beurt de 19,5 miljoen euro terug en zeggen dat het OM niet het recht had het geld in beslag te nemen.